Varför behövs fetter?
Kroppen använder fett som ett energigivande näringsämne och som energireserv. Fetterna förser oss med livsnödvändiga så kallade essentiella, fleromättade fettsyror. Dessa fettsyror kan inte kroppen själv tillverka och därför måste vi få i oss dessa via maten. Fettsyror påverkar en rad olika funktioner i kroppen såsom blodtryck, blodets levringsförmåga och kroppens immunförsvar beskrivs det på Livsmedelsverkets hemsida.
Fetter består framförallt av kolatomer som binder kovalent till väteatomer. Dessa bindningar är energirika och är förklaringen till att fetter har ett högt energiinnehåll. Fetter innehåller ca 9 kcal/gram medan kolhydrater och protein innehåller ca 4,5 kcal/gram.
Varför är det viktigt att äta fett?
Niklas Dahren skriver i texten ”vad är fetter och lipider?”, att fettet i kroppen fungerar även som ett skydd åt de inre organen och har en värmeisolerande funktion i kroppen som kallas underhudsfett. Fetterna bygger även upp vårt cellmembran och fungerar som hormoner eller ger upphov till hormoner och hormonliknande ämnen i kroppen. Fettet behövs även för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A,D,E och K. K-vitamin bildas av bakterier i tarmen men de övriga vitaminerna förekommer i fettrika livsmedel och tas upp tillsammans med fettet i dessa livsmedel.
Genom att äta fetter så sänker vi vårt GI och får mättnadskänsla. Fetter och protein i maten gör så att kolhydraterna tas upp långsammare (sänker GI på måltiden) vilket bidrar till ett stabilare blodsocker. Fetter och protein i maten ger också ökad mättnadskänsla eftersom dessa näringsämnen leder till att mättnadshormoner utsöndras.
Blogginlägget är skrivet av Matilda Andersson och Josephine Norgren.
Källförteckning:
http://kemilektioner.se/wp-content/uploads/2015/09/Vad-är-fett-och-lipider.pdf
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett