Skillnaden mellan vegetabiliska och animaliska fetter
Vegetabiliskt fett är den typ av fett som kommer från växter (med fisk som undantag) - exempelvis frön, frukt, avokado och vegetabiliska oljor. Eftersom fettet innehåller enkel- och fleromättade fettsyror får vi i oss så kallade essentiella fettsyror, som kroppen själv inte kan tillverka, då vi äter det. Omega-3, som finns i fisk, och omega-6 är de två grupperna av essentiella fettsyror.
Nötkreatur, fläsk, kyckling liksom mjölk och ägg innehåller också fetter. Dessa kallas animaliska fetter och är till skillnad från de vegetabiliska fetterna mättade. De mättade fetterna har en högre smältpunkt och är fastare än de omättade - jämför till exempel smöret vi äter med olivoljan vi steker i.
Egentligen behöver vi inte få i oss något mättat fett, även om det oftast är godare. Rekommendationen är att inte äta mer än ca 20 gram mättat fett för en kvinna och 30 gram för en man per dag, vilket motsvarar ungefär 5 vanliga pizzor. Ajdå...
De mättade fetterna brukar anses som onyttiga - främst för att vi förknippar dem med skräpmat - men de är också negativt påverkande sett ur andra perspektiv. Mättade fetter höjer kolesterolvärdet i kroppen vilket i sig kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Därför är oftast vegetabiliska fetter ett bättre alternativ, eftersom de minimerar risken att drabbas av det.
Men vad är egentligen skillnaden på mättade och omättade fetter tro?
Jo, skillnaden mellan fetterna är hur fettsyrorna är uppbyggda. Alla fettsyror, både mättade och omättade, består av en kedja av kolatomer där längden på den varierar mellan 4 och 22 kolatomer, där fettsyrorna även innehåller väte och syre.
Eftersom de mättade fettsyrorna innehåller mer väte så blir kedjan relativt rak. De enkelomättade fettsyrorna har två väteatomer färre och då bildas det en dubbelbindning mellan två kolatomer vilket resulterar i att den böjs. Fleromättade fettsyror har, till skillnad från de enkelomättade, två eller flera dubbelbindningar. Ju fler dubbelbindningar desto krokigare blir fettsyran - det förklarar varför det vegetabiliska smöret har lägre smältpunkt än det animaliska. Se bilder för lite mer klarhet. 😊
Ha en fin dag kära läsare!