Härdat fett och transfetter

 

Hej folket! Hoppas allt är bra, har haft en mysig dag och varit hemma mestadels men på förmiddagen gick jag faktiskt på en föreläsning idag som handlade om lipider. Förstår att många som läser detta kanske tycker det låter ointressant, men lovar att ni lär er något nytt och användbart. Hur som helst började denna föreläsning med att människan pratade om härdat- och transfett, och kände mest vad är härdat fett /transfett?
Nu har jag då lärt mig det och tänkte dela med mig av min nya kunskap.
Härdat fett är då fett vars sammansättning av fettsyror förändrats genom fett härdning, hydrogenering. Man härdar fett inom livsmedelsindustrin för att få fastare konsistens och längre hållbarhet. Transfetter bildas när industriell härdningen av fett sker. I detta finner man även fettmolekyler där det kan vara en eller flera dubbelbindningar i en så kallad tranställning. De fettmolekyler som uppstår naturligt har dubbelbindningar som är i cis-ställning. På grund av detta är fettsyrorna koskällor veckade. Däremot då kolkedjorna är raka beror det på att dubbelbindningar fått trans-ställning såsom hos mättade fetter.
Så som mättat fett anses även transfett i mat ökar risken för hjärt och kärlsjukdomar.

Fick även lära mig att under de senaste åren har mängden industriellt framställt transfett sjunkit kraftigt. Den främsta källan till transfett är i stället de små mängder som finns naturligt i mejeriprodukter och i kött från kor och får.

Läste även i en undersökning av matkrogen 2015 får en människa i sverige omkring 1 gram transfetter per dag. Vilket vi får av till exempel feta mjölkprodukter medan industriellt transfett utgör en liten del.

Tack för att ni tog er tiden att läsa mitt lilla inlägg om denna nya kunskap. Hoppas ni har en fortsatt trevlig dag så hörs vi snart!

 

 

Kram

Kommentera här: