Hur fungerar Tvål

Vi har alla haft den där favorittröjan, som bara av en ren händelse fått en fläck på sig, och därmed blivit smutsig. Denna fläck kan man såklart tvätta bort, och då kan man använda sig av exempelvis tvål. Men hur funkar då tvålen?, Och hur gör den när den tar bort fläcken som satt sig på tröjan?

    Jo, för att lättare förstå detta måste du först förstå hur smutsfläckar på din tröja är uppbyggd. Smuts skapas oftast av feta ämnen som går att lösas upp med olika baser, som tvål eller tvättmedel till exempel. 

     Nu när man vet hur en fläck är konstruerad kan de vara bra om man vet hur själva tvålen är uppbyggd, och då kan man sedan få en uppfattning för hur en tvål tar bort smuts och fett. Tvålen har en ”vattenvänlig” sida och en ”fettvänlig” ände, eller som man säger på mer kemiskt språk, en hydrofil ände och en hydrofob ände. Det är dessa olika ändar som gör att tvålen är bra på att lösa upp feta smutsfläckar.

 

    Fettet i fläcken löses med tvålen, och detta på grund av att den hydrofoba änden av tvålen vänds mot smuts partiklarna som finns på den smutsiga tröjan, medans den andra änden, den hydrofila ändan vänder sig mot vattnet. När sedan vatten spolas på tröjan kommer både smuts och tvål att följa med vattnet bort från tröjan, ochefter denna procedur är förhoppningsvis fläcken borta och din tröja blir ren igen.

    Så svårare än så va det inte att förstå hur både en tvål funkar, en smutsfläck funkar och hur dessa två kan samarbeta för att göra ren din tröja.

Källor:

Kommentera här: